Vo Vihorlatskom múzeu diskutujú o prvej svetovej vojne

06.12.2007 Humenné

Humenné 6. decembra (TASR) - Širokej verejnosti, ale aj žiakom základných a stredných škôl je venovaná medzinárodná konferencia Prvá svetová vojna - boje v Karpatoch, ktorá sa dnes začala vo Vihorlatskom múzeu (VM) v Humennom.
Svojím rozsahom, obsahovým zameraním a účasťou renomovaných historikov zo Slovenska, Poľska, Maďarska, Moskvy a Českej republiky predstavuje doteraz ojedinelú snahu koncepčne a komplexne prikročiť k danej problematike nielen smerom do minulosti, ale aj do budúcnosti. \"Základným determinantom konferencie, na ktorej sa zúčastňuje vyše 50 účastníkov, je skutočnosť, že počas prvej svetovej vojny bolo v rámci terajšieho Slovenska Humenné spolu so Sninou, Medzilaborcami, Stropkovom, Svidníkom, Bardejovom a ďalšími obcami severovýchodného Slovenska jediným územím, ktorým prechádzal front a kde sa odohrávali ťažké boje, \" uviedla pre TASR zástupkyňa riaditeľa VM Ivana Strakošová. Dodala, že renomovaní historici sa dotknú významu karpatského frontu v širších súvislostiach a hovoriť budú o jeho strategickom význame. Pripomenú si tiež vojenské cintoríny z obdobia prvej svetovej vojny a pod.
Medzinárodnú konferenciu pripravilo VM, Klub vojenskej histórie Beskydy v Humennom a Regionálna rozvojová agentúra Poloniny v Snine.
 

Vyberte región